28.08.2019

Dit jaar trekt de “oudewijvenoptocht” al voor de 42ste keer door de stad - een traditie die oorspronkelijk uit het Rijnland komt. Jaarlijks nemen zo’n 1000 vrouwen aan deze optocht deel. Ze zijn verkleed als “oude wijven” uit de periode rond de eeuwwisseling van 1900 en hebben kleurrijke accessoires bij, zoals plumeaus, bloemen, enz.

Vroeger knipten de “oude wijven” op Oude-Wijven-Donderdag de stropdassen van de mannen door en verwierven zo de heerschappij over de mannenwereld. Tegenwoordig ontvangen ze de stadssleutel uit de handen van de burgemeesteres, waardoor ze ook de macht over de stad overnemen. Tal van huizen zijn dan met kleurrijke “oudewijvenpoppen” versierd.

De oudewijvenoptocht start om 9:15 uur op het plein “Scheiblerplatz” in de benedenstad. De gekostumeerde vrouwen trekken dan langs de Haasstrasse en de Olengraben naar het rusthuis Sint-Jozef. Hier wordt de eerste toespraak gehouden en worden carnavalsliedjes gezongen. Daarna trekken ze verder langs de Neustrasse tot aan het clownstandbeeld aan de Bergstrasse (omstreeks 10:30 uur). Daar worden gedichten en verzen over de mannenwereld voorgedragen en trekken ze de clown – hét carnavalssymbool van Eupen – een nieuw clownspak aan. Van hieruit gaat de optocht verder langs de Kirchstrasse en de Klosterstrasse tot aan het stadhuis. Stipt om 11:11 uur bestormen de “oude wijven” het stadhuis en ontvangen ze van de burgemeesteres de stadssleutel. De stadsadministratie biedt een borrel aan, en dan is het tijd voor een korte middagpauze. Om 14:00 uur komen de “oude wijven” dan weer samen voor de hoofdzetel van het Duitstalige dagblad GrenzEcho op het marktplein (Marktplatz) met optredens van “Sven ohne Girls”, Mike Nüchtern en “D‘r Sach”. Van daaruit trekken ze dan langs de Kirchstrasse, Klötzerbahn, Schulstrasse, Kaperberg, Werthplatz en Gospertstrasse terug naar de Klötzerbahn. In een grote tent naast het gebouw van de regering van de Duitstalige Gemeenschap worden de “oude wijven” omstreeks 16 uur met carnavaleske toespraken ontvangen door de voorzitter van het parlement van de Duitstalige Gemeenschap en de vier ministers. De band “Pittermännchen” zorgt voor de muzikale omkadering.

Rond 18 uur eindigt de oudewijvenoptocht dan met de bekroning van de drie meest origineel geklede “oude wijven”. Daarna wordt er in de hele stad uitbundig doorgevierd.

 

De mooiste plekken om de oudewijvenoptocht te zien:

- Clown standbeeld, om 10:30 uur

- Stadhuis om 11:11 uur

- GrenzEcho, om 14 uur

- Regerung/Parlement Klötzerbahn, om 16 uur